Alles over vitamine A

Gepubliceerd op 5 juli 2022 om 10:34

Vitaminen en voedingsmineralen zijn hulpstoffen die, naast eiwitten, vetten en koolhydraten, ons lichaam in kleine hoeveelheden nodig heeft om goed te kunnen functioneren en die tegelijkertijd van groot belang zijn voor onze lichaamsprocessen.

De meesten vitaminen moeten we via de voeding binnenkrijgen, sommige maakt ons lichaam zelf aan.
Helaas bestaat er niet 1 voedingsmiddel waarin alle vitaminen en mineralen zitten en daarom moeten wij zo gevarieerd mogelijk eten. In mijn vorige blog over ziektes voorkomen lees je daar meer over.


Hoe gebruikt jouw lichaam vitaminen, welke schade ontstaat bij tekorten en hoeveel heb je er eigenlijk van nodig ?

Ten eerste bestaan er 2 soorten vitaminen; 
1. in water oplosbare vitaminen: B en C.

2. in vet oplosbare vitaminen: A, D, E en K.


Deze blog gaat over Vitamine A.

 

Waar dient vitamine A voor ?

Vitamine A is een krachtige antioxidant en dient voor het bestrijden van vrije radicalen, groei en ontwikkeling en oogstructuur.

 

Vitamine A verwijst naar verschillende in vet oplosbare stoffen.
ADH vrouwen 19jr-70jr 700mcg en mannen 19jr-70jr 900mcg.
De belangrijkste vitamine A zijn:
Retinol, te vinden in dierlijke producten.
Provitamine A, de grootste leveranciers zijn planten en de belangrijkste vorm van provitamine A is bètacaroteen. Provitamine A wordt door de lever omgevormd in vitamine A.
Vitamine A en provitamine A worden door ons lichaam alleen in samenwerking met vet opgenomen. Daarom wordt aanbevolen om deze vitamine te combineren met vetten, oliën of vet bevattende levensmiddelen.

 

Vitamine A is te vinden in: lever, vlees(waren), boter, melk(producten), kaas, eidooier, vette vis, wortelen(bètacaroteen), groene groenten en koolsoorten. Daarnaast is het te vinden in je tuin of de natuur in brandnetel en in dennennaalden.


Een tekort aan vitamine A heeft de volgende gevolgen:
nachtblindheid, droge ogen, kippenvel-achtige bultjes en andere huidveranderingen en groeistoornissen in het gebit en lichaam.

 

Een ernstig tekort aan vitamine A leidt tot verandering van de oogstructuur. Dit kan uiteindelijk leiden tot blindheid.

 

Heb je de volgende symptomen

Gebrek aan eetlust, verminderd gezichtsvermogen, hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, spierpijn, duizeligheid, oogafwijkingen, haarverlies en een rode, schilferige huid dan kan dat duidden op hypervitamose A (een overschot aan vitamine A).
Lever eten wordt bij zwangere vrouwen afgeraden.


De volgende keer behandelen wij vitamine D.