Ayurveda

 

"Ayurveda" is een oud systeem van natuurlijke genezing dat al meer dan 5000 jaar in India wordt beoefend. Het woord "Ayurveda" is afgeleid van de Sanskrietwoorden "ayur," wat leven betekent, en "veda," wat kennis of wetenschap betekent.

Daarom kan Ayurveda worden vertaald als de "wetenschap van het leven" of de "kennis van het leven."

Ayurveda is een holistische benadering van gezondheid en welzijn en richt zich op het in balans brengen van de geest, het lichaam en de geest om algemeen welzijn te bevorderen.

 

De fundamentele principes van Ayurveda omvatten:

 

1. Dosha's: Ayurveda categoriseert individuen in drie primaire constitutionele typen, of dosha's: Vata (lucht en ether), Pitta (vuur en water) en Kapha (aarde en water). Men gelooft dat elke persoon een unieke combinatie van deze dosha's heeft die hun fysieke en mentale kenmerken bepaalt.

2. Prakriti en Vikriti: Prakriti is de natuurlijke, inherente constitutie van een individu, terwijl Vikriti de huidige toestand van onbalans of gezondheid is. Ayurveda streeft ernaar de Prakriti van een individu te herstellen en evenwicht te behouden om ziekten te voorkomen.

3. Dieet en Levensstijl: Ayurveda hecht veel belang aan de rol van dieet en levensstijl bij het handhaven van de gezondheid. Het schrijft specifieke dieetkeuzes en dagelijkse routines voor die zijn afgestemd op de dosha van een individu om balans te behouden of te herstellen.

4. Kruidengeneeskunde: Ayurveda maakt gebruik van een breed scala aan natuurlijke kruiden en remedies om verschillende gezondheidsproblemen en onevenwichtigheden te behandelen. Deze kruidenbereidingen worden vaak gepersonaliseerd op basis van de constitutie van een individu.

5. Yoga en Meditatie: Ayurveda raadt praktijken zoals yoga en meditatie aan om fysiek en mentaal welzijn en evenwicht te bevorderen.

6. Panchakarma: Dit is een reeks reinigings- en ontgiftingstechnieken die in Ayurveda worden gebruikt om opgehoopte gifstoffen uit het lichaam te verwijderen en evenwicht te herstellen.

Ayurveda wordt nog steeds beoefend in India en wint wereldwijd aan populariteit als een alternatief en aanvullend systeem van geneeskunde.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel Ayurveda veel waardevolle inzichten biedt in holistische gezondheid, het in combinatie met, en niet als vervanging van, conventionele medische behandeling moet worden gebruikt wanneer dat nodig is.

 

Wij hebben helder inzicht in Ayurveda als wetenschappelijk, filosofisch en spiritueel systeem.
Bovendien geven wij dieetadviezen, reinigingskuren, oefeningen.

Onze kennis:

  • Wij kennen de achtergrond en principes van Ayurveda als universeel holistisch systeem.
  • Wij zijn bekend met de theorie rondom de vijf elementen en de drie dosha’s.
  • Wij kennen de kenmerken van de verschillende basisconstituties.
  • Wij beschikken over diagnostische vaardigheden (fysieke en gedragsevaluatie).
  • Wij weten welke rol leefstijl speelt binnen Ayurveda.
  • Wij zijn bekend met de Ayurvedische voedingsleer.
  • Wij kunnen kruidenremedies samenstellen en toepassen.
  • Wij kunnen verantwoorde voedingsadviezen geven.
  • Wij kunnen verscheidende klachten herkennen en een gerichte aanpak realiseren.