Alles over vitamine E

Gepubliceerd op 5 juli 2022 om 14:16

Vitaminen en voedingsmineralen zijn hulpstoffen die, naast eiwitten, vetten en koolhydraten, ons lichaam in kleine hoeveelheden nodig heeft om goed te kunnen functioneren en die tegelijkertijd van groot belang zijn voor onze lichaamsprocessen.

De meesten vitaminen moeten we via de voeding binnenkrijgen, sommige maakt ons lichaam zelf aan.
Helaas bestaat er niet 1 voedingsmiddel waarin alle vitaminen en mineralen zitten en daarom moeten wij zo gevarieerd mogelijk eten. In mijn vorige blog over ziektes voorkomen lees je daar meer over.


Hoe gebruikt jouw lichaam vitaminen, welke schade ontstaat bij tekorten en hoeveel heb je er eigenlijk van nodig ?

Ten eerste bestaan er 2 soorten vitaminen; 
1. in water oplosbare vitaminen: B en C.

2. in vet oplosbare vitaminen: A, D, E en K.


Deze blog gaat over Vitamine E.

 

Waar dient vitamine E voor ?

Vitamine E is een sterke antioxidant en beschermd het lichaam tegen vrije radicalen. Daarnaast is het een noodzakelijke voedingsstof voor de hartspier en vermindert het risico op trombose(bloedstolsels).
Ook vermindert het littekenweefsel, zowel uitwendig als inwendig.

Samen met vitamine C kan vitamine E gebruikt worden om een genezing te bevorderen na een operatie, gebroken botten, brandwonden en wondjes. Vitamine E is ook nodig voor een goede nierfunctie.

De ADH voor mannen >18jr is 10mg per dag, en voor vrouwen >18jr is dat 8mg per dag. 

 

Vitamine E is te vinden in verse plantaardige oliën, noten, verse tarwekiemen, sojabonen, lijnzaad, schorseneren, rode paprika, bramen, frambozen. In mindere mate in eieren, zuivelproducten en groene bladgroenten.

 

Vitamine E overschot zal in theorie tot stapeling ervan in verschillende lichaamsweefsels leiden, waardoor het de processen in die weefsels nadelig kan beïnvloeden, maar in de praktijk zijn nog geen nadelige effecten waargenomen.

 

In ons volgende blog vitamine K.