Bio-energie in je lichaam

Gepubliceerd op 28 juni 2022 om 16:04

Zoals je weet kan zuurstof oxidatie veroorzaken op ijzer, het gaat dan roesten. Of op papier, dan vergeelt het papier.
Dit lijkt destructief maar het is toch heilzaam en een absoluut noodzakelijk proces dat leven mogelijk maakt. 

Onder invloed van zuurstof vindt in ons lichaam de omzetting plaats van voedingsenergie naar bio- energie. Bio-energie is bruikbare energie voor ons lichaam. Het afgebroken voedsel in de cel wordt onder invloed van zuurstof omgezet in energie. Energie die we nodig hebben om te kunnen bewegen en groeien.

Tijdens dit proces ontstaan er ook afvalstoffen. Een voorbeeld zijn vrije radicalen die schadelijk kunnen zijn voor ons lichaam. 

Zuurstof is een klein-moleculaire stof die samen met 91 andere klein-moleculaire stoffen in de kosmos voorkomen, waarvan 90 op aarde. Van alle elementen is zuurstof het meest in onze natuur vertegenwoordigd. Zuurstof bindt zich makkelijk aan andere moleculen. Andere elementen zijn bijvoorbeeld: magnesium, ijzer, kalium, calcium en natrium.

Er bestaan ook groot-moleculaire stoffen, een voorbeeld daarvan is het watermolecuul. Zoals je wel weet is water de meest voorkomende en belangrijkste samengestelde stof op aarde. Als je water ontleed kun je zien dat het bestaat uit 2 elementen: 2 elementen waterstof en 1 element zuurstof.

Pluizen we dit nog verder uit dan kunnen we dit onderverdelen in organische en anorganische stoffen.
Organische stoffen zijn alle groot-moleculaire stoffen  waarin verbindingen van koolstofatomen (C) en waterstofatomen (H) volgens een vast patroon gerangschikt zijn. Al dan niet i.c.m. andere atomen.
Veel van deze koolwaterstoffen zijn belangrijk voor de functie van ons lichaam zoals de spijsvertering en de werking van onze nieren. Voorbeelden van organische stoffen zijn: vetten, koolhydraten en eiwitten oftewel de belangrijkste voedingsstoffen voor ons lichaam.

Anorganische stoffen bevatten, uitzonderingen daargelaten, geen koolstofatomen. Voorbeelden hiervan zijn keukenzout, water en soda.