Milieubewust eetpatroon

Gepubliceerd op 5 juli 2022 om 18:37

Om milieubewuster te gaan eten hanteren we 5 vuistregels:

1. Eet meer plant en minder dier.

2. Voorkom voedselverspilling.

3. Eet mee met het seizoen.

4. Drink milieuvriendelijk.

5. Let op bij tropische producten.

 

Eten en drinken is verantwoordelijk voor 20 tot 30% van de totale milieubelasting.

 

Regel 1: Eet meer plant en minder dier.
Om voldoende eiwitten binnen te krijgen zijn peulvruchten en noten de beste keuze voor je gezondheid en het klimaat. Het slechts scoren rundvlees en lamsvlees.


Vind je het lastig om vlees in te ruilen voor een plantaardig alternatief? Doe het dan stap voor stap; 

begin met minder vlees in gerechten en geef groenten de hoofdrol. Introduceer 1 of 2 vleesloze dagen per week.

 

Als je toch vlees wilt eten ga dan voor kip met een keurmerk voor dierenwelzijn. Kip heeft de laagste klimaatbelasting.

 

Een dag zonder vlees of vleesvervangers kan prima, de meeste Nederlanders krijgen aanzienlijk meer eiwitten binnen dan dat ze dagelijks nodig hebben.

 

Kaas heeft een grotere klimaatimpact dan je denkt ! Het is vergelijkbaar met rundergehakt en lamsgehakt. Wees dus ook zuinig met kaas als alternatief voor vlees.

 

Het voedingscentrum raadt aan om 1 keer per week vette vis te eten.

Lees deze info maar eens op Milieu Centraal.
Hieronder zie je een afbeelding hoeveel kilo CO2 vrijkomt voor 1 kilo . . . ?

Regel 2: voorkom voedselverspilling.

We geven je 10 tips tegen voedselverspilling.

1. Weet wat je in huis hebt.

2. Maak een boodschappenlijstje.

3. Koop 2x per week verse groenten, fruit en zuivel.

4. Vermijd vers aanbiedingen als je verse producten niet tijdig kunt op krijgen.

5. Kook op maat, meet de hoeveelheid rijst, pasta en aardappels af.

6. Bewaar restjes goed zichtbaar met een duidelijke sticker in je koelkast of vriezer.

7. Introduceer een vaste kliekjesdag.

8. Eet 1 dag per week uit de vriezer.

9. Gebruik je zintuigen bij een THT datum. Ruik en kijk of het nog goed is.

10. THT is meestal veel langer houdbaar !

 

Regel 3: Eet mee met het seizoen.
Het voedingscentrum heeft een lijst met seizoensgroenten- en fruit.

Op Vis & Seizoen vind je een lijst met welke vis er in het seizoen is.
Voedselproductie kost altijd energie maar het kost nog veel meer energie (CO2) als het ingevlogen moet worden of gekweekt moet worden in een verwarmde kas.

Regel 4: Drink milieuvriendelijk.

Wat je drinkt maakt iets uit voor het milieu. Drank veroorzaakt bijna 1/4  van de klimaatbelasting van al onze voeding. Melk en zuivelproducten hebben veruit de grootste impact op het milieu. Je kunt milieuvriendelijker drinken d.m.v. deze tips:

~ Les je dorst met kraanwater.

~ Verspil geen drank, gooi het niet door de gootsteen.

~ Let bij het zetten van koffie en thee op het energiegebruik.

~ Drink niet meer zuivel dan nodig, drink je koffie b.v. zwart.

~ Let op welke verpakking je kiest voor wijn, bier en fris.

 

Regel 5: Let op bij tropische producten.

De teelt van tropische producten veroorzaakt ontbossing, erosie en verlies van biodiversiteit. Daarnaast wordt er soms onverantwoord omgegaan met water en bestrijdingsmiddelen en moeten mensen werken onder slechte omstandigheden. Vooral bij de productie van koffie, thee, cacao, soja, palmolie en tropische groenten en fruit spelen grote milieuproblemen.

Keurmerken geven garanties over de  manier waarop producten geteeld en verwerkt zijn en of de arbeiders en boeren eerlijk betaald worden.


Je helpt het milieu door zo min mogelijk producten te kiezen die vervoerd zijn met het vliegtuig.
Het vervoer van bederfelijke tropische producten zorgt bovendien voor milieubelasting.
Denk bijvoorbeeld aan sla, komkommer, tomaten, boontjes en zacht fruit uit een ander werelddeel.
Een betere keuze zou zijn om producten te kiezen die per boot worden vervoerd.
Voorbeelden hiervan zijn appels, aardappels, bananen en kiwi's.
Nog beter is om het zelf te kweken in je achtertuin of in een volkstuin.

Tot slot delen wij de 10 beste topkeurmerken voor duurzame boodschappen:

ASC

Beter Leven 2 en 3- sterren

Demeter

EKO

Europese Biologische keurmerk

Fairtrade

MSC

On the way to PlanetProof

Rainforest Alliance

UTZ (is onderdeel geworden van Rainforest Alliance)

 

Heel veel succes met het kiezen van de juiste producten.